Przejdź do treści
zadanie zamknięte · Formuła 2015

Jeżeli A jest zdarzeniem losowym takim, że P(A)=6 · P(A'), oraz A' jest zdarzeniem przeciwnym do zdarzenia A, to prawdopodobieństwo zdarzenia A jest równe

Odpowiedzi do wyboru

  • A.5/6
  • B.1/6
  • C.1/7
  • D.6/7

Rozwiązanie krok po kroku

Zgodne z metodyką CKE

Prawidłowa odpowiedź: D

Krok 1. Prawdopodobieństwo zdarzenia przeciwnego.

P(A')=1-P(A)

Krok 2. Rozwiązanie równania.

P(A) =6(1-P(A)) 7P(A) =6 P(A) =6/7

Odpowiedź: D.

Prawdopodobieństwo: Klasyczna definicja prawdopodobieństwa, drzewa stochastyczne, zdarzenia przeciwne i doświadczenia losowe z arkuszy maturalnych.

Klasyczna definicja prawdopodobieństwa, drzewa stochastyczne, zdarzenia przeciwne i doświadczenia losowe z arkuszy maturalnych. Poniżej zadania z tej samej kategorii i reszta arkusza Matura czerwiec 2011.

Kategoria: Prawdopodobieństwo

Zobacz wszystkie

Arkusz: Matura czerwiec 2011

Otwórz cały arkusz

Przeczytaj też

Karta wzorówW
KalkulatorK

Niezbędne pliki cookie utrzymują logowanie i ustawienia. Za Twoją zgodą używamy też analitycznych (PostHog) i reklamowych (Meta, Google Ads), żeby wiedzieć, które kampanie działają. Bez zgody liczymy wizyty anonimowo, bez plików cookie. Wybór zmienisz w każdej chwili. Polityka prywatności